RSS

Followers

Resipi : Caramel cheesecake


Bahan-bahan ( 18cm )

* Krim
* 250g cream cheese - suhu bilik



* 3 biji telur
* 1cwn(200ml) sour cream
* 1cwn(200ml) fresh cream
* 120g gula
* 2 sudu besar corn starch
* beberapa titik vanila esen
* Lapisan bawah
* 100g biskut marie/ graham cracker
* 50g butter(cairkan)
* Caramel
* 1/4 cwn(50ml) fresh milk
* 80g gula

Cara-cara

1. Masukkan biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur. Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
2. Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
3. Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
4. Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
5.
Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
6. Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit. untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama. Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.

Source From www.myresipi.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Farra Dhelina said...

tuu diaaa..chef da mula kan taring nyaaa...hehe harus dicuba nihh

$ue @nim said...

kek ni bule gak ke tukar dari bakar ke kukus.. oven kat umah aku rusak la.. kalu bule, nk try gak la..

FIeZa said...

farra : tau xpa...sejak due menjak ni mcm tringin nak masak mende2 mcm kek puding la ape..huhu...

sue: cube mu try...aku pong xtau..resipi ni aku amek dr resipi.com...

Hot Promo